Dyniowe pomysły: smoothie i jogurty


W październiku w moim domu również robi się jesiennie: pojawiają się szyszki, kasztany, orzechy włoskie no i oczywiście dynie, które wprowadzają przyjemny jesienny klimat. Zawsze zastanawiałam się co można zrobić z dyni. Od strony kulinarnej poznałam ją dość późno, ale kiedy już jej spróbowałam, to co roku wymyślam nowe przepisy na jej wykorzystanie. Warto wprowadzić ją do jesiennego jadłospisu, bo to właśnie w tym okresie jesteśmy podatni na choróbska, a dynia to źródło cennych witamin A i C. W zeszłym roku dałam Wam przepis na zupę krem i zachęcałam do wcinania jej pestek (TU znajdziecie ten post). I w tym roku zachęcam Was do wcinania dyni nowymi przepisami: tym razem smoothie i dyniowe jogurty. Takich rzeczy nie kupicie w sklepie, ale możecie sami wyczarować je w domu i cieszyć się pełnowartościowym i smacznym posiłkiem.


Dyniowe smoothie korzenne
  • około 100 g przygotowanego wcześniej musu z dyni (krótko mówiąc- zblendowanego miąższu) 
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1/2 obranej że skórki gruszki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków
  • opcjonalnie kawałki kokosa 
Całość miksujemy i tyle. To smoothie dostarcza mnóstwo witaminy A, rozgrzewa, ma taki przyjemny jesienny kolor i całkiem nieźle smakuje :) Idealne na jesienne wzmocnienie.



Dyniowy jogurt z gruszką
  • 1 lub 1/2 opakowania jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki musu z dyni 
  • 1 lub 1/2 gruszki 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie 1 łyżeczka ksylitolu lub miodu 
Do jogurtu dodajemy dyniowy mus i mieszamy łyżeczką tak, by uzyskać pomarańczowy kolor. Gruszkę obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do jogurtu. Na koniec wszystko posypujemy cynamonem i opcjonalnie możemy dosłodzić. Mniam!


Dyniowy jogurt bananem i kokosem 
  • 1 lub 1/2 opakowania jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki musu z dyni
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka wiórków kokosowych 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie 1 łyżeczka ksylitolu lub miodu 
Przygotowując swoje mleko kokosowe do smoothie, miałam sporo wiórków kokosowych, zostało jeszcze trochę dyni i postanowiłam wykorzystać resztki do stworzenia kolejnego jogurtu. Tym razem do dyniowego jogurtu dorzuciłam pokrojonego w plasterki banana i wiórki, i przyznaję, że ta wersja bardzo mi posmakowała :)

_________________

Co myślicie o dyni w takiej wersji? A może sami wykorzystujecie dynię na inne sposoby i możecie podzielić się swoimi sprawdzonymi przepisami? :)

19 komentarzy:

  1. Fajnie jest mieszać coś z jogurtem naturalnym - dyni nie próbowałam, ale wrzucam np. kawałki owoców, płatki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można w ten sposów stworzyć coś całkiem ciekawego i niekoniecznie obawiać się, że właśnie je się cukier, mleko w proszku, sztuczne barwniki i konserwanty.

      Usuń
  2. Wszystkie pomysły są pożywne i przepyszne! <3 Chcę takie dzisiaj :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie potrafię sobie przypomnieć, czy kiedykolwiek jadłam coś z dyni...:D Ale smoothie bym wypiła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie pyszne propozycje, że nawet nie umiemy się zdecydować co pierwsze zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale coś zróbcie i dajcie znać jak Wam smakowało :)

      Usuń
  5. Na takie wykorzystanie dyni bym nie wpadła! :) U mnie króluje zupa-krem

    OdpowiedzUsuń
  6. Smoothie i jogurtu z dyni jeszcze nie robiłam. Desery, zupy, ciasta, placuszki - tak, a jogurtu jeszcze nie. Muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super propozycje! Uwielbiam ten kolorek ;) W najbliższym czasie mam zamiar zrobić ciasteczka albo ciacho dyniowe :) tak na szybko to często robię sobie takie placuszki ze startej na grubej tarce dyni + jajko ew. odrobina mąki tak żeby masa się lepiej trzymała, trochę dyniowej przyprawy lub suszona żurawina...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja placuszków dyniowych jeszcze nigdy nie robiłam i chyba czas wreszcie je zrobić i spróbować :)

      Usuń
  8. Jak dotąd u mnie z dyni tylko pestki... chociaż zupę obiecywałam sobie zrobić od kiedy prowadzę bloga. I nic. Chyba najpierw muszę pójść na jakiś festiwal dyni i spróbować tych przysmaków dla zachęty. A-ha, jeszcze próbowałam marynowanej dyni i mi nie smakowała.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystko wygląda pysznie plus jeszcze nutka korzenna

    OdpowiedzUsuń
  10. Zupę jadam i to dość często, robię ją w formię pikantnej, natomiast smoothie nie piłam, bo nie bardzo za nimi przepadam. Z dyni robię również dynie zapiekana w piekarniku. Dość dobrze smakuje z tymiankiem.
    Oczywiście, żeby zatrzymać ten smak dyni sporo jej zamroziłam, będzie na zimowe popołudnia, bo taka pikantna zupa świetnie rozgrzewa.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale to pysznie wygląda - chętnie bym takie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A u Ciebie jak zawsze ciekawe pomysły. Smoothie z dynią to dla mnie coś zupełnie nowego:)Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję staram się zawsze Was czymś zaciekawić :)

      Usuń

Copyright © 2016 Naturalnie i zdrowo , Blogger