Miodunka


Spacerując w kwietniu po lesie można natknąć się na kwiatki w kształcie dzwonków o barwie fioletowej, niebieskiej, a czasem przechodzącej w róż. To miodunka- popularny leśny okaz, który nie tylko zdobi wiosną leśne podłoże, ale również ma w sobie sporo możliwości, o których mało kto wie. Szczególnie powinni zaprzyjaźnić się z nią mieszkańcy południowej Polski, osoby często zapadające na schorzenia dróg oddechowych i palacze.

Miodunka jest rośliną miododajną. Wyróżniamy miodunkę plamistą, zwaną również lekarską (Pulmonaria Officinalis) rzadziej spotykaną, z charakterystycznymi srebrzystymi plamkami na liściach oraz miodunkę ćmę (Pulmonaria Obscura) powszechną na terenie całej Polski.

W skład rośliny wchodzą: krzemionka, alantoina, saponiny, śluzy, garbniki, flawonoidy (kwercetyna, antocyjany), alkaloidy pirozydynowe, kwasy organiczne (kwas elagowy, kwas chlorogenowy), sole mineralne.


Dawniej miodunka była bardzo często stosowana i nazywano ją płucnikiem, ponieważ leczyła schorzenia dróg oddechowych.

Działanie:
• wzmaga ruch nabłonka rzęskowego tym samym działając wykrztuśnie,
• przyśpiesza bliznowacenie uszkodzonej tkanki płucnej i gojenie ognisk gruźliczych,
zwiększa odporność pęcherzyków płucnych na pyły i szkodliwe substancje lotne,
• działa przeciwzapalnie,
• ma wpływ ściągający i osłaniający na błony śluzowe,
• nieznacznie zwiększa ilość wydalanego moczu,
• ma lekkie działanie antybakteryjne,
• działa przeciwkrwotocznie i przeciwwysiękowo.

Przyjmuje się, że surowcem leczniczym jest ziele. Ja zwykle zbieram trochę kwiatków i listki z brzegu starając się nie ogołacać całej rośliny. Suszę w cieniu i przewiewie, a potem pakuje do szklanego słoiczka.

Na surowo można spożywać jej liście, choć jak ostrzega Łukasz Łuczaj w swojej książce 'Dzikie rośliny jadalne w Polsce. Przewodnik survivalowy' nie są zbyt smaczne. Stanowią natomiast dobre źródło witaminy C na przednówku.
Osobiście preferuję napar z kwiatków i listków parzony przez kwadrans pod przykryciem.


Bibliografia:

• 'Leśne rośliny zielarskie' M. Polakowska
• 'Ziołolecznictwo' A. Ożarowski
• 'Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie' A. Ożarowski   W. Jaroniewski
• 'Zbieramy zioła' J. Kwaśniewska K. Mikołajczyk
• 'Dzikie rośliny jadalne w Polsce. Przewodnik survivalowy' Ł. Łuczaj
• http://rozanski.li/109/miodunka-czyli-plucnik/

7 komentarzy:

  1. Kiedyś słyszałam o tej roślinie. Nie wiedziałam jednak, że można zjadać jej liście.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka roślinkę widziałam ale nie miałam pojęcia że jest taka wartościowa :) człowiek całe życie się uczy i fajnie że są takie miejsca gdzie może czerpać informacje :) dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo :) Wiedza o otaczających nas roślinach jest cenna i warto się nią dzielić.

      Usuń
  3. Środowisko naturalne daje nam wiele roślin posiadających zdrowotne zastosowanie. Bardzo fajny wpis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zioła posiadają niesamowite właściwości.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fascynujący wpis. Podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Naturalnie i zdrowo , Blogger