Kulinarne inspiracje grudnia: muffinki i gorąca czekolada


Kiedy myślę o grudniu, na myśl przychodzą mi od razu zapachy wanilii, pomarańczy, kakao, cynamonu i piernika. Wracam do domu z chłodu i jedyne o czym wtedy marzę to o cieple i unoszących się zapachach przypraw korzennych, cytrusów i czekolady. Z tego względu w tym miesiącu często przygotowuję w domu kosmetyki, których nutą wiodącą są właśnie te zapachy oraz dania i napoje, które również pachną w ten sam sposób. W dzisiejszym wpisie podzielę się z Wami kulinarnymi przepisami. Gotowi na kilka grudniowych inspiracji? Zapraszam więc do dalszej lektury!


GORĄCA CZEKOLADA Z WANILIĄ I CYNAMONEM

Idealna na wieczór do książki. Nie dość, że rozgrzewa, to jeszcze bardzo dobrze smakuje i pachnie wybornie.


Składniki:
  • 1/2 szklanki mleka owsianego,
  • 4 czubate łyżeczki serka mascarpone,
  • 6 kostek gorzkiej czekolady bez cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 laski wanilii
  • 2 łyżeczki ksylitolu

Sposób przygotowania:

Serek mascarpone miksujemy przez minutę trzepaczką, po czym wstawiamy na kąpiel wodną. Gdy zacznie się robić rzadki, dorzucamy rozdrobnione kostki gorzkiej czekolady. Mieszamy aż do rozpuszczenia całej czekolady. Wyciągamy mleko owsiane lub przygotowujemy je sami w domu (1 łyżka płatków owsianych do 1/2 szklanki wody i miksujemy przez 2 minuty, po czym przecedzamy przez gazę). Dodajemy mleko powoli do serka i czekolady cały czas mieszając. Laskę wanilii przekrajamy na pół i wrzucamy do czekolady ziarenka. Następnie wrzucamy kakao przesiane przez sito oraz cynamon i ponownie mieszamy. Na koniec można dosłodzić czekoladę- ja używam zwykle 2 łyżeczki ksylitolu.





MUFFINKI CZEKOLADOWO- BANANOWE Z POMARAŃCZOWĄ NUTĄ

Składniki:
  • 225 g mąki owsianej,
  • 2 jajka,
  • 3 banany,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki pomarańczowej skórki,
  • 100 ml oleju,
  • 85 g ksylitolu,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 6 kostek gorzkiej czekolady (najlepiej bez cukru)

Sposób przygotowania:

W misce łączymy składniki suche: mąkę, kakao przesiane przez sito, skórki poomarańczy, sodę oraz cynamon. W drugiej misce łączymy jajka, banany, ksylitol oraz olej i miksujemy blenderem na gładką masę. Łączymy je ze składnikami suchymi i mieszamy tak, by wszystko się ładnie połączyło. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy. Gotową masę przekładamy do foremek na muffinki i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut na 200 stopni. Można spożywać jeszcze ciepłe, ale zauważyłam że smakują o niebo lepiej, kiedy 'przestoją' po upieczeniu kilka godzin.




____________

Mielibyście ochotę na takie przyjemności? A może macie jakieś inne ciekawe przepisy kulinarne na pachnący grudzień? 

8 komentarzy:

  1. W taki sposób żaden grudzień nie jest straszny :D My uwielbiamy wieczorem przed weekendem piec sobie ciasteczka owsiane z przyprawą do piernika :D Wtedy jak idziemy spać to w całym domu pachnie piernikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z takim zestawem aż miło spędza się grudniowe wieczory :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Biorę cały zestaw i za to kocham grudzień! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudnie musiało to smakować :) Ja mam akurat ostatnio fazę na czekoladę, co może być wynikiem niedoboru magnezu - muszę uzupełniać:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Gorącą czekoladę uwielbiam od dziecka :) A muffinki prezentują się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taką czekoladę to ja bym mogła pić codziennie <3 Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie muffini to bym jadła - szkoda że w tym roku nie będę miała czasu na takie wypieki ...

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis ale jedzenie zbyt dużej ilości czekolady może nie być zbyt zdrowe, warto o tym pamiętać, nie zmienia to faktu że babeczki są pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Naturalnie i zdrowo , Blogger