Imbir


Jeszcze kilka lat temu mało kto znał imbir i używał go w kuchni. Aktualnie jest na topie: jako przyprawa do zup, mięsa czy podstawowy składnik herbaty rozgrzewającej. Nie znać go i z niego nie korzystać to prawdziwy grzech. Dlatego w dzisiejszym wpisie (będącym jeszcze kontynucją zeszłorocznego grudniowego cyklu o przyprawach korzennych)- dowiecie się o wszystkich jego właściwościach (a jest ich całkiem sporo) i sami przekonacie się, że to prawdziwe panaceum na wiele różnych dolegliwości. Czytajcie i korzystajcie, bo warto!


Co w nim siedzi 

Imbir zawdzięcza swoje właściwości zawartym w nim olejkom eterycznym (gingerol, zingerol, citral). Oprócz tego w imbirze znajdziemy aldehydy, żywice, witaminę C oraz witaminy z grupy B.


Właściwości 
  • ma silne właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, a nawet lekko antywirusowe i antygrzybicze,
  • działa odkażająco, antyseptycznie i odtruwająco,
  • rozgrzewa i poprawia krążenie krwi,
  • rozrzedza krew,
  • działa pobudzająco na organizm i polepsza pracę mózgu,
  • świetnie wzmacnia odporność i leczy przeziębienia,
  • pobudza wydzielanie soków trawiennych wspomagając trawienie,
  • może likwidować mdłości,
  • wykazuje właściwości przeciwbólowe i znam osoby, którym napary z imbiru bardzo pomagają na bóle głowy,
  • działa antynowotworowo, może hamować rozwój nowotworu jelita czy prostaty,
  • działa przeciwobrzękowo i poprawia krążenie, przez co jest świetny na cellulit, 


Dla kogo imbir? 

Może być pomocny osobom cierpiącym na reumatyzm, zwyrodnienia czy bóle mięśni, ze względu na działanie przeciwzapalne, lekko przeciwbólowe i przeciwobrzękowe. W tym celu warto popijać wodne napary imbirowe i nacierać bolesne miejsca startym korzeniem lub olejkiem imbirowym (1-2 krople olejku eterycznego imbirowego na 1 łyżkę oleju, np. oliwy). Powinien znaleźć się w diecie każdej osoby, która narzeka na brak odporności i często choruje- sama nie choruję od kiedy pije imbir w sezonie jesienno- zimowym. Sięgać po niego powinny osoby mające problemy z krążeniem, zlepianiem się płytek krwi oraz te z podwyższonym poziomem złego cholesterolu. Ze względu na jego przeciwwymiotne działanie, polecany jest przy chorobie lokomocyjnej, po narkozie lub w trakcie chemioterapii.


Olejek imbirowy 

Olejek eteryczny pozyskiwany jest oczywiście z korzenia. Jest dość mocny, dlatego nie należy z nim przesadzać. Rozgrzewa, pobudza krążenie, dlatego może być wykorzystywany do rozgrzewających, aromaterapeutycznych kąpieli lub masażu. Okłady z gazy nasączonej rozcieńczonym olejkiem mogą uśmierzać bóle stawów przy reumatyzmie (takich okładów nie wolno robić przy stłuczeniach i skręceniach!). Olejek wykorzystuje się również jako dodatek do peelingów, glinek, itp. ze względu na jego działanie ujędrniające i zwalczające cellulit.

Uwaga!

Imbir nie jest wskazany osobom z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy i nie poleca się go kobietom w ciąży (choć w tym przypadku najlepiej skonsultować się z lekarzem, gdyby miało się silną potrzebę używania ze względu na mdłości). Należy zachować szczególną ostrożność jeśli stosuje się leki przeciwzakrzepowe.

_______________

Korzystacie z imbiru? Znacie jego właściwości? A może sami zauważyliście poprawę stanu zdrowia od kiedy jest obecny w Waszej kuchni?


Pisząc ten post korzystałam głównie z: 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=ginger+cancer 

12 komentarzy:

  1. Ja niestety mam wrzody więc widzę tu przeciwwskazanie - ale mój mąż używa imbiru i lubi.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja zimą herbatki bez imbiru sobie nie wyobrażam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Imbir w szczególności ceniony jest w sezonie przeziębień dlatego idealnie trafiłaś z porą tego wpisu :) Ja osobiście go nie stosuję, nie przepadam za jego smakiem, ale zawsze polecam go wszystkim w rodzinie i znajomym. Ma niesamowite właściwości, z których warto korzystać. Świetnie, że wspominasz także o jego zdolnościach walki z reumatyzmem. Osobiście znam osobę, której bardzo pomógł.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja ostatnio mam "fazę" na imbir i dodaję do czego się da:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię dodawać imbir do herbaty, do ciast i do różnych potraw. Nadaje on fajny smak i ten zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie gości herbata z imbirem :) Szczególnie w porze jesień/zima rozgrzewa i jeszcze pięknie pachnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam imbir! Cudowny pomocnik w kuchni i oczywiście obowiązkowy towarzysz naszego zdrowia :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Starałyśmy się do niego przekonać ale jakoś smak imbiru nam nie leży ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Imbir uwielbiam, jakoś przypasował mi smak :D Kupię mojemu lubemu, może przestanie chorować :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Super jako przyprawa i świeży w herbatce ;) pozdrawiam 💜

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak dla mnie bardzo specyficzny w smaku /zapachu, ale właściwości ma niezwykle:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam herbate z imbirem Często go tez dodaje do roznych sosow Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Naturalnie i zdrowo , Blogger