Jeszcze kilka lat temu mało kto znał imbir i używał go w kuchni. Aktualnie jest na topie: jako przyprawa do zup, mięsa czy podstawowy składnik herbaty rozgrzewającej. Nie znać go i z niego nie korzystać to prawdziwy grzech. Dlatego w dzisiejszym wpisie (będącym jeszcze kontynucją zeszłorocznego grudniowego cyklu o przyprawach korzennych)- dowiecie się o wszystkich jego właściwościach (a jest ich całkiem sporo) i sami przekonacie się, że to prawdziwe panaceum na wiele różnych dolegliwości. Czytajcie i korzystajcie, bo warto!
Co w nim siedzi
Imbir zawdzięcza swoje właściwości zawartym w nim olejkom eterycznym (gingerol, zingerol, citral). Oprócz tego w imbirze znajdziemy aldehydy, żywice, witaminę C oraz witaminy z grupy B.
Właściwości
- ma silne właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, a nawet lekko antywirusowe i antygrzybicze,
- działa odkażająco, antyseptycznie i odtruwająco,
- rozgrzewa i poprawia krążenie krwi,
- rozrzedza krew,
- działa pobudzająco na organizm i polepsza pracę mózgu,
- świetnie wzmacnia odporność i leczy przeziębienia,
- pobudza wydzielanie soków trawiennych wspomagając trawienie,
- może likwidować mdłości,
- wykazuje właściwości przeciwbólowe i znam osoby, którym napary z imbiru bardzo pomagają na bóle głowy,
- działa antynowotworowo, może hamować rozwój nowotworu jelita czy prostaty,
- działa przeciwobrzękowo i poprawia krążenie, przez co jest świetny na cellulit,
Dla kogo imbir?
Może być pomocny osobom cierpiącym na reumatyzm, zwyrodnienia czy bóle mięśni, ze względu na działanie przeciwzapalne, lekko przeciwbólowe i przeciwobrzękowe. W tym celu warto popijać wodne napary imbirowe i nacierać bolesne miejsca startym korzeniem lub olejkiem imbirowym (1-2 krople olejku eterycznego imbirowego na 1 łyżkę oleju, np. oliwy). Powinien znaleźć się w diecie każdej osoby, która narzeka na brak odporności i często choruje- sama nie choruję od kiedy pije imbir w sezonie jesienno- zimowym. Sięgać po niego powinny osoby mające problemy z krążeniem, zlepianiem się płytek krwi oraz te z podwyższonym poziomem złego cholesterolu. Ze względu na jego przeciwwymiotne działanie, polecany jest przy chorobie lokomocyjnej, po narkozie lub w trakcie chemioterapii.
Olejek imbirowy
Olejek eteryczny pozyskiwany jest oczywiście z korzenia. Jest dość mocny, dlatego nie należy z nim przesadzać. Rozgrzewa, pobudza krążenie, dlatego może być wykorzystywany do rozgrzewających, aromaterapeutycznych kąpieli lub masażu. Okłady z gazy nasączonej rozcieńczonym olejkiem mogą uśmierzać bóle stawów przy reumatyzmie (takich okładów nie wolno robić przy stłuczeniach i skręceniach!). Olejek wykorzystuje się również jako dodatek do peelingów, glinek, itp. ze względu na jego działanie ujędrniające i zwalczające cellulit.
Uwaga!
Imbir nie jest wskazany osobom z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy i nie poleca się go kobietom w ciąży (choć w tym przypadku najlepiej skonsultować się z lekarzem, gdyby miało się silną potrzebę używania ze względu na mdłości). Należy zachować szczególną ostrożność jeśli stosuje się leki przeciwzakrzepowe.
Uwaga!
Imbir nie jest wskazany osobom z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy i nie poleca się go kobietom w ciąży (choć w tym przypadku najlepiej skonsultować się z lekarzem, gdyby miało się silną potrzebę używania ze względu na mdłości). Należy zachować szczególną ostrożność jeśli stosuje się leki przeciwzakrzepowe.
_______________
Korzystacie z imbiru? Znacie jego właściwości? A może sami zauważyliście poprawę stanu zdrowia od kiedy jest obecny w Waszej kuchni?
Pisząc ten post korzystałam głównie z:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=ginger+cancer
Pisząc ten post korzystałam głównie z:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=ginger+cancer
Ja niestety mam wrzody więc widzę tu przeciwwskazanie - ale mój mąż używa imbiru i lubi.
OdpowiedzUsuńja zimą herbatki bez imbiru sobie nie wyobrażam:)
OdpowiedzUsuńImbir w szczególności ceniony jest w sezonie przeziębień dlatego idealnie trafiłaś z porą tego wpisu :) Ja osobiście go nie stosuję, nie przepadam za jego smakiem, ale zawsze polecam go wszystkim w rodzinie i znajomym. Ma niesamowite właściwości, z których warto korzystać. Świetnie, że wspominasz także o jego zdolnościach walki z reumatyzmem. Osobiście znam osobę, której bardzo pomógł.
OdpowiedzUsuńJa ostatnio mam "fazę" na imbir i dodaję do czego się da:)
OdpowiedzUsuńLubię dodawać imbir do herbaty, do ciast i do różnych potraw. Nadaje on fajny smak i ten zapach :)
OdpowiedzUsuńU mnie gości herbata z imbirem :) Szczególnie w porze jesień/zima rozgrzewa i jeszcze pięknie pachnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam imbir! Cudowny pomocnik w kuchni i oczywiście obowiązkowy towarzysz naszego zdrowia :D
OdpowiedzUsuńStarałyśmy się do niego przekonać ale jakoś smak imbiru nam nie leży ;)
OdpowiedzUsuńImbir uwielbiam, jakoś przypasował mi smak :D Kupię mojemu lubemu, może przestanie chorować :D
OdpowiedzUsuńSuper jako przyprawa i świeży w herbatce ;) pozdrawiam 💜
OdpowiedzUsuńJak dla mnie bardzo specyficzny w smaku /zapachu, ale właściwości ma niezwykle:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam herbate z imbirem Często go tez dodaje do roznych sosow Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń