ZAKAZANA LISTA: tłuszcze trans




Dziś chciałabym zacząć cykl zdrowego odżywiania. Wielu ludzi pyta mnie jaki jest sens takiego ograniczania się, ale ja nie nazwałabym tego poświęceniem. Zdrowe odżywianie to w pewnym sensie świadomość tego co jemy, a przy okazji dzięki zdrowej diecie możemy mieć lepsze samopoczucie, ładniejszą cerę, szczupłą sylwetkę i możemy uniknąć wielu chorób.

Swój cykl zaczynam od tego co najgorsze, czyli od Zakazanej listy: produktów, które musimy maksymalnie ograniczyć a nawet wręcz wywalić z naszego jadłospisu. To chyba najtrudniejsza część przechodzenia na zdrowy styl życia, ale warto przebrnąć przez te utrudnienia, by wyrobić w sobie silną wolę i móc cieszyć się lepszym samopoczuciem.

A teraz przejdźmy do sedna: dziś parę słów o pierwszym produkcie z Zakazanej listy, czyli...

TŁUSZCZE TRANS

Co to jest?

Nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans, czyli izomery powstałe w chemicznym procesie utwardzenia/ uwodornienia olejów roślinnych. Oczywiście nienasycone oleje roślinne są zdrowe jednak proces uwodornienia powoduje, że stają się nawet groźniejsze od i tak niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych. Proces utwardzenia powoduje, że tłuszcze mają dłuższy termin spożycia.

Gdzie to jest?
  • margaryna
  • chipsy, chrupki, krakersy, paluszki
  • ciastka, ciasta, czekolada, biszkopty, pączki
  • fast-food, frytki
  • zupy i sosy w proszku
  • chleb tostowy

Co powoduje?
  • obniża poziom dobrego cholesterolu HDL, a podwyższa poziom złego cholesterolu LDL
  • podwyższa poziom trójglicerydów
  • co wynika z powyższych punktów: powoduje miażdżycę, chorobę wieńcową serca, zwiększa ryzyko zawału i udaru
  • otyłość najczęściej brzuszną, która jest niebezpieczna dla zdrowia ze względu na otłuszczenie narządów i upośledzenie ich pracy
  • cukrzycę typu 2 
  • zwiększa ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej
  • zmniejsza płodność 
  • prawdopodobnie (trwają badania) ma negatywny wpływ na układ nerwowy płodu

Jak sprawdzić czy dany produkt zawiera tłuszcze trans?

Wystarczy przeczytać skład. Jeżeli wśród składników znajdziecie ,,częściowo utwardzony tłuszcz roślinny'' albo ,,utwardzony tłuszcz palmowy/ roślinny" to już wiecie, że z tego produktu warto zrezygnować.


Jak zrezygnować jeżeli to jest takie smaczne?

To nie jest łatwe, ale musimy zadać sobie podstawowe pytanie: zdrowie czy jedzenie wszystkiego? Ja nie jem wyżej wymienionych produktów i naprawdę za nimi nie tęsknię. Warto je zastąpić zdrowymi przekąskami (o nich napiszę już niedługo) a jeżeli nie potrafimy zrezygnować z ciast to przynajmniej zamieńmy te sklepowe na domowe.

Uwaga! Tłuszcze trans w postaci naturalnej znajdziemy w mięsie przeżuwaczy, mleku i serach, ale to nie jest to samo!
____________

Co sądzicie na ten temat?  Dacie radę? Jeżeli tak to zapraszam na drugą część zakazanej listy. Będziemy mówić o cukrach :)

10 komentarzy:

  1. Co ja sądze? Jestem trochę niemiło zaskoczona. Jemy i nie zastanawiamy się co tak naprawdę jemy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja w sumie z tej listy jem margarynę i słodycze. Rzadko chipsy, frytki czy sosy z proszku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Niezwykle przydatny post! Każdy z nas powinien wiedzieć co tak naprawdę je. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tłuszcze utwardzone, czyli Martina Em w swoim żywiole :D. Najbardziej podobał mi się fragment "a jeżeli nie potrafimy zrezygnować z ciast to przynajmniej zamieńmy te sklepowe na domowe". Powodzenia, będę tu zaglądać.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale jak to "poświęcenie"? Zdrowe jedzenie to poświęcenie. Dla mnie poświęceniem byłoby jedzenie szkodliwych rzeczy...

    Nie przepadam za tymi rzeczami, które zawierają takie tłuszcze. Myślę,że dobrze jest "oduczyć się" je jeść i zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze. To naprawdę przynosi efekty!

    I wcale nie wymaga jakichś wyrzeczeń. Dla mnie takim byłoby raczej przejście na jedzenie hamburgerów i picie coli. ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisałam o poświęceniu ze względu na podejście ludzi, którzy mnie otaczają. Dla nich taka dieta to prawdziwe wyrzeczenie i w sumie rozumiem ich, bo chipsy czy cola niesamowicie uzależniają.

      Usuń
  6. Ja tłuszczów utwardzonych unikam i mam nich podobnie jak Ty bardzo złowrogi stosunek :p

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja tłuszczów utwardzonych unikam i mam nich podobnie jak Ty bardzo złowrogi stosunek :p

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja tłuszczów utwardzonych unikam i mam nich podobnie jak Ty bardzo złowrogi stosunek :p

    OdpowiedzUsuń
  9. uwaga na OLEJ PALMOWY , który występuje często w składzie słodyczy, ciastek, kaszek czy mleka w proszku. Niestety producenci nie piszą że jest utwardzany, a tylko taki jest dodawany do tych produktów, żeby się nie psuły. uważajcie na olej palmowy. Świeży olej palmowy pochodzi z wysp Indonezji i przy transporcie mógłby się popsuć, więc taki olej jest bezużyteczny dla przemysłu spożywczego, ale czasem można przeczytać mylące artykuły o cudownym oleju palmowych, żeby ludzie nie mogli się zorientować z jakim mają do czynienia.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Naturalnie i zdrowo , Blogger