Zrób sobie wodę smakową!



Kiedy jest gorąco, nikogo nie trzeba namawiać do picia wody. Są jednak ludzie, którzy nie lubią smaku zwykłej wody i raczą się sklepowymi sokami lub wodami smakowymi. Niestety, po przezroczystym płynie o smaku i zapachu truskawki, trudno spodziewać się prozdrowotnych właściwości. Pełno w nim natomiast sztucznego aromatu imitującego dany owoc, cukru lub syropu glukozowo- fruktozowego i benzoesanu sodu, czyli kontrowersyjnego konserwantu. Dlatego w dzisiejszym poście proponuję Wam zdrowszą alternatywę i w wodzie pojawią się owoce, zioła, a nawet warzywa. Przygotowana własnoręcznie woda smakowa odpowiednio nawodni organizm i dostarczy mu dodatkowo witamin i minerałów.

Miętowo- cytrusowe orzeźwienie 

Składniki:
  • 10 listków świeżej lub suszonej mięty pieprzowej
  • 4 plastry cytryny 
  • 4 plastry limonki
  • 1 litr wody
  • opcjonalnie kilka kostek lodu

Sposób przygotowania:

3- 4 listki mięty wrzucamy do szklanki, zalewamy 250 ml wrzątku, przykrywamy spodeczkiem i zostawiamy na kwadrans. W międzyczasie do dzbanka lub słoika wlewamy pozostałe 750 ml wody. Sparzamy wrzątkiem cytrynę i limonkę (najlepiej, żeby były z ekologicznego źródła) i ścieramy z nich skórkę. Kolejno kroimy je w plastry i zarówno skórkę, jak i plastry wrzucamy do wody w dzbanku/słoiku. Po kwadransie dolewamy przygotowany napar razem z listkami, dorzucamy resztę listków mięty i mieszamy. Opcjonalnie możemy dorzucić kilka kostek lodu, żeby schłodzić wodę. 


Zielona ochłoda

Składniki:
  • 1 ogórek gruntowy
  • kilka kostek zielonego melona
  • garść natki pietruszki
  • 1 litr wody
  • opcjonalnie kilka kostek lodu

Sposób przygotowania:

Ogórka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w cieniutkie plastry. Melona kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy plastry ogórka, kilka melonowych kostek i garść natki pietruszki do dzbanka i zalewamy litrem wody. Intensywnie mieszamy i opcjonalnie dodajemy kostki lodu.


Słodko- kwaśny 

Składniki:
  • 3 łyżki suszonych kwiatów bzu czarnego
  • 3 łyżki octu z kwiatów bzu czarnego lub jabłkowego
  • 1 litr wody
  • opcjonalnie kilka kostek lodu

Sposób przygotowania:

Kwiaty bzu czarnego wrzucamy do większego naczynia i zalewamy 1/2 l wrzątku. Przykrywamy, żeby uzyskać dobrej jakości napar i zostawiamy na kwadrans. Po tym czasie wlewamy nasz napar do dzbanka, dodajemy ocet i dolewamy resztę wody.

___________

Co Wy na to? Robicie sobie czasami taką wodę smakową? 

12 komentarzy:

  1. Codziennie na zmianę z naszą mamą robimy 5 litrowy dzbanek wody z miętą i cytryną <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, na dzisiejszą pogodę przyda się na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis, gdzie można dostać suszone kwiaty bzu? Ja od jakiegoś czasu przerzuciłam się tylko na wodę z kranu. Oczyszczam ją wcześniej aktywnym kubkiem z h2o, żeby poprawić jej smak. Nie pije nic z butelek, bo w momencie gdy plastik się nagrzewa uwalnia szkodliwe substancje. Warto mieć w domu wielorazową szklaną butelkę, do której nalewa się swoją wodę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej zebrać je samemu w czerwcu, a teraz można dostać chociażby w sklepie zielarskim. Ja też używam dzbanka filtrującego i nie kupuję wody w plastikowych butelkach. Wychodzi taniej, nie trzeba dźwigać i z korzyścią dla środowiska :)

      Usuń
  4. Zdecydowane tak dla wód smakowych <3 To o wiele lepsze i smaczniejsze napoje niż te sztuczne ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepszy napój na upały :) pozdrawiam 💜

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię! Najczęściej z cytryną. To, co jest w sklepach to najczęściej niezły syf w plastikowej butelce z dodatkiem chemii.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam domowe wody smakowe. Cytryna, mięta, czasami kolendra, ogórek - w zależności od tego co mam pod ręką- sprawdzają się w nich świetnie. To dobry sposób na to, żeby w zdrowy i przyjemny sposób uzupełniać płyny latem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O mniam! Taka woda jest najzdrowsza i najsmaczniejsza :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Naturalnie i zdrowo , Blogger