Fakty i mity: granat


Pamiętam, że kiedy pierwszy raz sięgnęłam po granat, wydawał mi się dziwny w smaku i nie polubiłam go. Potem docierało do mnie coraz więcej informacji o jego dobroczynnym działaniu na zdrowie i jak to ja, postanowiłam dać mu drugą szansę, a przy okazji zaczerpnąć więcej informacji na ten temat. Aktualnie już wiem, że warto poczekać by dojrzał, a wtedy jest rzeczywiście smaczny. A co z jego pozytywnymi właściwościami na nasz organizm? Czy rzeczywiście to panaceum na choroby cywilizacyjne?


Faktem jest, że owoc ten stanowi cenne źródło witaminy C. Co więcej, zawiera polifenole, które wykazują właściwości antyoksydacyjne.

Eksperyment przeprowadzony na grupie ochotników pod kierownictwem dr Emada Al- Dujaili klik wykazał, że codzienne picie 1/2 l soku z granatu pomogło ochotnikom znacząco obniżyć ciśnienie krwi. Znalazłam jednak informacje o tym, że eksperyment był przeprowadzony na zbyt małej liczbie osób i miał służyć głównie promocji soku (tu). Z tego względu byłabym sceptycznie nastawiona do tych rewelacji.

Badania w instytucie City of Hope pod kierownictwem prof. Shiuana Chen potwierdziły, że granat blokuje enzym, który odgrywa kluczową rolę w powstawaniu raka piersi klik  Planowane są kolejne badania w tym kierunku.

W Johns Hopkins Prostate Cancer Center trwają badania nad wyciągiem z granatu w leczeniu raka prostaty klik. Wykazano, że wyciąg z tego owoca może hamować rozwój nowotworu prostatyklik

Wszędzie znajdziecie informacje, że owoc ten usprawnia pracę serca i zapobiega rozwojowi miażdżycy jednak, gdy zaczęłam szukać profesora, który rzekomo potwierdził te rewelacje okazało się, że w internecie praktycznie nie istnieje. Trochę dziwne jak na naukowca, nie? Znalazłam jednak badania przeprowadzone w Technion Israel Institute of Technology pod kierownictwem prof. Michaela Avirama, które potwierdzają, że picie soku z granatu obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega rozwojowi miażdżycy i może zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału serca.


Jeśli chodzi o mity- jednym z nich jest informacja o zapobieganiu chorobie Alzheimera. W internecie znajdziecie sporo takich niepotwierdzonych informacji, że granat ma korzystny wpływ na komórki nerwowe i opóźnia demencję. Póki co nie ma badań, które by to rzeczywiście potwierdzały. Podobnie z pozytywnym wpływem na układ trawienny- nie ma żadnych badań przeprowadzonych w tym kierunku.




Póki co, jem granaty. Smakują mi i wierzę, że rzeczywiście mogą wspomagać nasz organizm.


Pamiętajcie, że wszystko, co zawarłam w tym poście ma oczywiście charakter informacyjny i nie jest jedyną słuszną metodą leczenia. Przed rozpoczęciem regularnego spożywania granatu polecam sprawdzić czy owoc ten nie wchodzi w interakcje z zażywanymi lekami.
___________

Lubicie granat? Wiedzieliście o jego właściwościach? 

13 komentarzy:

  1. Podobnie jak ty, nie lubiłam granatu. Tyle, że nie lubię do tej pory, ale może faktycznie trafiłam na jakieś niedojrzałe?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja lubię granat. Dodaje go do sałatek lub owsianki. Dodaje super aromatu i smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja lubię granat. Dodaje go do sałatek lub owsianki. Dodaje super aromatu i smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam jeść granaty, zarówno w jogurtach, owsiance, sałatkach, ciastach, jak i pić je w postaci soku. Są bardzo zdrowe i chyba częściej będę po nie sięgać :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakoś nie jem granatu, chyba potrzebuję przepisów na ciekawe dania z jego użyciem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja rodzina uwielbia ten owoc, a ja od czasu do czasu też lubię go pojeść! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Granat zawiera sporo potasu, dlatego może wpływać na obniżenie ciśnienia krwi. Ja obniży ciśnienie krwi to wpływa na resztę układu krwionośnego. Co Alzheimera - problemem jest to, że dość trudno zdiagnozować, czy ktoś ma tę chorobę czy tylko demencję. Zwłaszcza, że niektóre demencje idzie bardzo szybko zniwelować poprzez dostarczenie człowiekowi witamin z grupy B a mianowicie B6, B12 oraz kwasu foliowego. A witamina C rewelacyjnie działa na mózg osób młodych - uczących się jak również zapobiega udarom.
    Wydaje mi się, że niektóre doniesienie nie są na tyle sprawdzone, żeby powiedzieć, że coś działa na 100%. Jednak składniki grantu pozwalają wierzyć, że tak jest.

    Ja uwielbiam ten owoc; jego walory smakowe i zapachowe. Jak również to, że jest bogaty w niektóre składniki np. potas.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też lubię te małe kuleczki :)
    I jeszcze jak się okazuje że są zdrowe - będę je wcinała z większą przyjemnością !

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja polubiłam się z granatem od pierwszej chwili :)
    Uwielbiam go dodawać do deserów lub wyjadać z miseczki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię granaty. Nie wiedziałam, że mają taki pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Muszę jeść ich więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja granat bardzo polubiłam w ostatnim czasie. Często dość sceptycznie podchodzę do wyników badań. Coraz częściej okazuje się, że badania nie do końca są subiektywne. Nie zmienia to jednak faktu, że zdrowa dieta to dieta różnorodna, więc warto jeść takie produkty.

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię granaty, nawet jak nie wszystkie jego właściwości są potwierdzone to warto go zajadać dla urozmaicenia diety ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubie granat ale nigdy nie zastanawiałam się ile ma dobrych wlasciwisci Dla mnie jest ok Czasem mowie ze to egzotyczna wersja naszej dobrej czerwonej pozeczki w jednej kulce Taki tam sobie granacik POZDRAWIAM!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Naturalnie i zdrowo , Blogger